Spela upp film

Måla fönster – så gör du, steg för steg

Allt du behöver veta för att måla fönster

Förarbetet är avgörande när du målar fönster. Tvätta, skrapa, slipa, grundolja och kitta noggrant innan du plockar fram färgen, så kan du vara säker på ett riktigt hållbart slutresultat.

 • Svårhetsgrad: Svår
 • Färg: Fönsterfärg och kitt
 • Årstid: Vår & Sommar

  Steg för steg

 1. 1

  Förarbete

  Innan du målar fönster måste du först och främst se till att träet är tillräckligt torrt. Kontrollera fukthalten med en fuktmätare. Den bör visa max 16 procent.

  kontrollera fukt innan måla fönster

  Skrapa och måla beslagen

  Skruva bort alla hörnbeslag och ta bort gamla tätningslister. Skrapa bort lös färg från beslagen med en färgskrapa eller stålborste och måla beslagen med rostskyddsfärg enligt anvisningarna på burken.

  skrapa beslag innan måla fönster
  måla beslag innan måla fönster

  Tvätta och skrapa fönsterbågarna

  Tvätta fönsterbågarna med alg- och mögeltvätt. Peta bort löst eller sprucket kitt med en kniv eller stålspackel. Var försiktig så att glaset inte spricker.

  tvätta fönsterbåge innan måla fönster
  ta bort kitt innan måla fönster

  Skrapa bort lös färg från fönsterbågarna med en färgskrapa. Använd en liten skrapa på de mindre ytorna, så blir det lättare att komma åt ordentligt. Torka bort damm med en torr trasa.

  skrapa fönster innan måla fönster

  Grunda ordentligt med olja

  Grundolja alla trärena ytor på fönsterbågarna. Lägg extra mycket olja på allt ändträ och glöm inte att olja även i kittfalsen. Låt oljan torka enligt anvisningarna på burken. Slipa bort eventuell fiberresning och torka bort slipdammet innan du grundmålar.

  olja innan måla fönster
 2. 2

  Grundmåla

  Grundmåla fönsterbågarna noggrant, även i kittfalsen, och låt torka ordenligt.

  grundmåla innan måla fönster
 3. 3

  Kitta

  När grundfärgen har torkat lägger du på nytt kitt. Skär av fogsprutans munstycke i 45 graders vinkel och sätt munstycket mot kittfalsen.

  händer skär av munstycke

  Börja i ett hörn och lägg ut kittet i ett jämt flöde. Se till att kittfalsen blir ordentligt fylld. Jämna till ytan och ta bort överflödigt kitt med kittkniven.

  kitta innan måla fönster
  kitta fönster
  Tips! Fyll även eventuella håligheter och sprickor i fönsterkarmen med kitt eller träspackel.
 4. 4

  Maskera

  När kittet är yttort är det dags att maskera glaset med maskeringstejp för utomhusbruk. Sätt tejpen cirka en millimeter från kittets kant, så att färgen täcker kittet och en liten del av glaset när du målar. Då kan inte vatten tränga in mellan glas och kitt. Avsluta med skruva tillbaka hörnbeslagen.

  Maskera glaset med utomhustejp
 5. 5

  Måla

  Nu är det dags att måla. Stryk på rikligt med färg, men var försiktig så att det inte droppar på glaset. Det är bra att ha en bredare pensel till stora ytor och en mindre pensel för att komma åt detaljer, exempelvis spröjs. Låt färgen torka och måla sedan en gång till för att få en riktigt jämn täckning. 

  måla fönster

  Ta bort maskeringstejpen innan färgen hunnit torka helt.

  ta bort maskeringstejp från fönster

  Klart! Nu har du fönster som håller sig fina i många år framöver.

  Tips! Fönster är sämre isolerade än övriga delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av skillnaderna mellan inomhus- och utomhustemperatur. Därför ska du använda särskild utomhusfärg till utsidan och inomhusfärg till insidan och till utrymmet mellan utsida och insida. Fråga din färghandlare om råd för att välja rätt typer av färg.
Hjälp!

Frågor och svar

 • Kan man måla när det är soligt ute?
  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt. Då skyddar färgen inte som avsett. Detta är särskilt viktigt när du grundar med oljefärg som ska hinna tränga in i träet innan den torkar. Du kan dessutom utsätta dig för onödigt mycket ångor av lösningsmedel. Detta gäller framför allt gammaldags linoljefärg och ibland linoljeburen alkydfärg.
 • Behöver man grundolja fasaden?
  Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja.
 • Behöver man skrapa fasaden innan målning?
  För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg. Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.
 • Hur tvättar man en träfasad?
  För att göra fasaden ren från smuts, mögel och flagnande färg behöver du tvätta med målar- eller mögeltvätt. Skrapa sedan bort löst sittande färg med en färgskrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Tips! Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt.
 • Vilka måleriverktyg behöver jag för att måla fasaden?
  En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel. Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare. Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.
 • Kan man olja terrassen när det är soligt ute?
  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
 • Ska man torka bort överflödig olja när man oljar terrassen?
  Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
 • Vad ska man använda för färg till fönster?
  Fönster är sämre isolerade än andra delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av temperaturskillnader ute och inne. Därför är det viktigt att måla fönstrets utsida med en utomhusfärg och insidan med inomhusfärg för fönster. Följ alltid din färghandlares rekommendationer. Det är viktigt att fönstren är ordentligt grundade även utvändigt med penetrerande grundolja under färgen. Låt grundoljan ”dra” i max 30 - 60 minuter innan övermålning med grundfärg.
 • Hur förbereder man utemöblerna för målning/oljning?
  Alla ytor som ska oljas eller målas ska först rengöras med målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten. Gammal, flagnande färg skrapas bort. I vinklar och hörn kan du använda en liten trekantsskrapa, på större ytor en större färgskrapa. Slipa sedan av ytorna med ett slippapper för att få bort eventuell fiberresning och ojämnheter.
 • Hur målar man utemöbler?
  Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä innehåller mögelhämmande tillsatser som gör den olämplig att måla på direkt. Först efter ett år kan den målas över med täckande färg eller lasyr. Obehandlat trä som ska täckmålas ska först impregneras med vanlig grundolja. Slipa sedan med fint slippapper innan du målar vidare med täckande utomhusfärg. Måla kanter och detaljer först. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt. För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Det syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ner penseln i våt färg.
 • Hur vet man att det är dags att måla om fönstren?
  Kontrollera fönstren varje år. Ser du sprickor i kitt och färg i fönsterbågarnas bottenstycke så är det tecken på att det är dags att måla om. Det är där fönstren är känsligast. Är fönstret bra i övrigt kan det räcka med att måla bottenstycket och ca 20 cm upp på sidorna. Men tänk på att även om du bara ska måla bottenstycket så ska det göras grundligt.