Så lyckas du med att rolla tak

Målning av tak skiljer sig till viss del från att exempelvis måla en vägg. Här berättar vi mer om verktygen som krävs och hur du delar upp målningen på rätt sätt.

 1. Förarbete

  Tips!

  Dags att måla tak? Du hittar en steg-för-steg-guide här: Måla tak – så gör du, steg för steg
  Täckplast för att enkelt maskera och täcka för ytor som inte ska målas

  Takmålning innebär risk för färgstänk på både golv och väggar i rummet. Se därför till att du målar tak före väggar och skydda övriga ytor med Anzas täckplast innan du börjar. Som alltid är förarbetet viktigt för att lyckas med själva målningen. Ta dig därför tid och kontrollera skicket på taket, så att det är rent och slätt utan märken. Eventuella hål och andra ojämnheter ska spacklas och slipas. Torka sedan bort allt slipdamm med en mikrofiberduk.

 2. Måla taket

  målar tak med roller

  Eftersom takmålning kräver en lite annorlunda arbetsställning, är det en stor fördel att använda förlängningsskaft. Börja med att måla en bit av taklisten med en lång vinkelpensel. Sätt sedan en roller på förlängningsskaftet. Anza Platinum roller passar extra bra för takmålning. För att få ett riktigt jämnt resultat ska du alltid se till att du har mycket färg i rollern och att du målar i ljusets riktning, det vill säga från fönstret och inåt. Om rummet har flera fönster ska du utgå från det som släpper in mest ljus.

  Lång vinkelpensel målar taklist

  Måla ytterligare en bit av listen med penseln och växla sedan över till rollern igen. Fortsätt på samma sätt tills hela taket är målat. Du kan se mer och få alla instruktioner du behöver i vår steg-för-steg-guide: Måla tak.

 3. Undvik flammiga partier

  Dagsljus!

  Måla i dagljus så blir det lättare att hålla koll på resultatet under arbetets gång.
  Måla tak

  Måla inte för stora ytor åt gången, utan se till att du målar vått i vått hela tiden. Att använda för lite färg är också ett klassiskt misstag som kan orsaka flammigt tak. Doppa därför rollern ofta! Läs mer i vår artikel: Så slipper du flammiga tak och väggar.