Hylla av lådor – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Trälådor i olika storlekar, bra måleriverktyg och färg – mer behövs inte för att göra detta projekt. Hur lådorna målas och staplas avgörs endast av tycke och smak, men för att underlätta arbetet är det bra att först göra en plan för själva målningen. Välj en blandning av färger. Vi valde att blanda vitt, grått och trä, samt lite dovare blå och gröna toner. Slutresultatet blev en fin förvaringslösning som lätt kan staplas om och förändras när du vill ha en ny känsla i rummet.

Svårighetsgrad
Lätt
Tidsåtgång
3 h

Steg för steg

 1. 1
  Slipa och rengör
 2. 2
  Maskera
 3. 3
  Grundmåla
 4. 4
  Måla
 1. 1

  Slipa och rengör

  Förarbetet har stor betydelse för slutresultatet. Börja med att slipa i träets riktning med hjälp av en slipkork för att få en bra yta som färgen kan fästa på. Se även till att ta bort allt slipdamm innan du målar. Använd en grov mikrofiberduk – den är effektiv mot damm och tar även bort smuts och andra fläckar.

  Tips!

  Måla och slipa alltid i träets fiberriktning.
  Förarbete måla lådor till hylla
 2. 2

  Maskera

  Tanken är att variera lådornas utseende med olika färgkombinationer. Några lådor ska målas både in- och utvändigt, några ska ha omålad insida och några ska endast målas i botten. Maskera med maskeringstejp för inomhusbruk som ger skarpa, fina kanter.

  Maskera lådor till hylla
 3. 3

  Grundmåla

  Grundmåla de ytor som sedan ska målas. Använd en miniroller till de större ytorna och pensel till svåråtkomliga kanter och hörn.

  Tips!

  Slå i en spik på undersidan av varje hörn. Då blir det enklare att måla kanterna utan kladd.
  Måla snickerier med en miniroller
 4. 4

  Måla

  Måla lådor till hylla

  Stryk två gånger med snickerifärg när grundfärgen har torkat. Använd miniroller på större ytor och snedställd pensel till insidor och bottnar – då kommer du åt i hörnen och får bättre precision. Ta bort maskeringstejpen direkt efter den andra strykningen och låt färgen torka ordentlig.

  Bygg en egen hylla av lådor