Ta hand om och rengör din pensel

Är du klar med målandet och funderar på vad du ska göra med din använda pensel? Vi vet att många hemmafixare känner sig osäkra på den frågan. Vi vet också att det vanligaste sättet är att man tvättar ur penseln direkt i diskhon vilket inte är bra för vår värld. Nedan visar vi hur du tar hand din pensel på ett hållbart sätt.

  Tillsammans med forskningsinstitutet RISE har vi undersökt hur man på ett hållbart sätt kan ta hand om sina använda måleriverktyg. Undersökningen visade oss att det är 60%* som tvättar sin penslar i direkt i diskhon vilket riskerar att plaster, metaller och andra farliga substanser från färg hamnar direkt i avloppen. Dessa typer av färgsubstanser kan inte avloppsreningsverk rengöra vilket innebär att farliga ämnen kommer direkt ut i havet där de har en skadlig effekt på miljön. Nedan visar vi hur du tar hand din pensel på ett hållbart sätt.

  *Källa: RISE, 2021

  Så rengör du dina penslar

  För inomhuspenslar upp till 100 mm rekommenderar vi att du tvättar ur penseln enligt instruktionerna nedan. När det gäller fasadpenslar däremot är de utformade för att ta upp mycket färg och därför är de svåra att rengöra på ett hållbart sätt. Använd därför vår fasadpensel med medföljande förvaringsask mellan strykningar och släng penseln i brännbart efter användning.
  Hand som doppar en pensel i ett färgtråg med vit färg

  1. Avlägsna så mycket färg som möjligt

  Försök få bort så mycket färg som möjligt från penseln genom att skrapa av färgen mot färgburkens kant, på så sätt sparar du även så mycket färg som möjligt som du kan återanvända i ett annat projekt i stället för att slänga den.

  Skrapar bort färg från pensel på färgburkens kant

  2. Rengör penseln

  Lägg penseln i en hink med ljummet vatten (cirka 35°C) i minst 30 sekunder. Använd 3 liter vatten för penslar upp till 50mm, och 5 liter för penslar upp till 100mm. Tryck penseln lätt mot hinkens botten för att få ur färgen ordentligt. Du kan även massera penseln lätt med handen för att få den ordentligt ren. Avsluta med att skrapa av penselns borst försiktigt mot kanten så att du får bort så mycket färg som möjligt. Se till att ha penseln i vattnet minst 30 sekunder.

  Tips!

  Använd en hink eller annan behållare som du har hemma, som du ändå tänkt göra dig av med.
  Penseln förs ner i ljummet vatten för att rengöras
  Hand som masserar penseln för att rengöra

  3. Upprepa processen

  Lägg sedan penseln i ytterligare en hink med 3-5 liter ljummet vatten (cirka 35°C) och upprepa föregående steg med att trycka penseln lätt mot hinkens botten, och massera borsten lätt om den inte blir helt ren i minst 30 sekunder.

  Hand lägger penseln i en ny hink med vatten

  4. Låt torka

  Låt sedan penseln torka helt med borsten neråt, så att inte vattnet rinner ner i ilägget. Detta kan göra att penselns borst släpper.

  Tips!

  Nyttja frånläggsstödet på penseln och häng upp din pensel på exempelvis hinkkanten.
  Penseln hänger på hinken med hjälp av frånläggsstödet

  5. Ta hand om avfallsvattnet

  Nu är det dags att ta hand om vattnet du rengjort dina penslar i. Antingen kan du lämna in de hinkar eller behållare du rengjort penseln i, eller så kan du hälla över vattnet i en större behållare (som exempelvis en stor färgburk), så slipper du lämna in två hinkar. Se bara till att tydligt märka på hinken eller behållaren vad den innehåller, som exempelvis ”Penseltvätt”.

  Det tvättade vattnet hälls över i en stor färghink
  Lock märkt med

  6. Lämna in vattnet till en miljöstation

  Ta sedan med ditt vatten till din närmsta miljöstation och lämna det på farligt avfall. Har du ett större renoveringsprojekt som löper under flera dagar kan du ställa undan dina hinkar och ta med dem tillsammans med övrigt avfall till återvinningscentralen när du är helt klar. På så sätt undviker du onödiga transporter och utsläpp.

  Hand ställer ner färghink med penseltvätt på farligt avfall
  Penseltvättshinken ståendes i farligt avfall på miljöstationen

  Behöver du bara ta en paus i målandet? Se till att förvara penseln rätt.

  Ska du bara ta en paus och fortsätta målandet senare, eller nästa dag? Vissa av våra penslar erbjuder förvaringsaskar som håller penseln fuktig medan du pausar, som exempelvis Platinum Precision eller Platinum Snedställd lackpensel. Annars kan du lägga din pensel i en plastpåse och sluta den tätt så att ingen luft kommer in, så håller penseln sig fuktig.

  Tips!

  Har du målat klart med din roller? Vi visar hur du tar hand om den på det mest hållbara sättet här: Ta hand om din roller efter målning
  Snedställd lackpensel med ask
  Snedställd lackpensel med ask
  Platinum Precision i sin förvaringsask
  Platinum Precision liggandes i sin förvaringsask