Måla om omålad byrå – Fronta med nya färger

Möbler i obehandlat trä är enkla att måla om, vilket gör att du lätt kan skapa en personlig möbel unik för just ditt hem. Måla i härliga färger och sätt in möbeln i barnrummet eller i hallen, eller varför inte måla möbeln i samma färg som din väggfärg för en enhetlig, trendig look? Vi berättar hur du går tillväga!

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
2 dagar

Steg för steg

 1. 1
  Vår byrå
 2. 2
  Slipa
 3. 3
  Maskera
 4. 4
  Måla
 1. 1

  Vår byrå

  Till detta projekt har vi använt en byrå från IKEA PS 2012. Ikea erbjuder mängder av möbler i obehandlad trä eller ljus furu, som exempelvis förvaringssystemet IVAR som är enkla att personifiera och göra unika till just ditt hem. Har du en äldre byrå eller en byrå som redan är målad kan du följa denna guide: Måla byrå – så gör du, steg för steg

  Byrå
 2. 2

  Slipa

  Börja med att slipa träet lätt med ett slippapper eller slipkloss för att få en bra yta för färgen att fästa på. Tänk på att slipa i träets fiberriktning. Torka sen bort allt slipdamm med en mikrofiberduk.

  Förarbete byrå
 3. 3

  Maskera

  Eftersom lådornas insidor ska förbli omålade behöver de därför skyddas med maskeringstejp. Här används Platinum maskeringstejp för inomhusbruk som ger extra skarpa kanter.

  Maskera byrå
 4. 4

  Måla

  Tips!

  Skruva loss knopparna på byrån och håll dem i skruven. Då är det enkelt att måla hela knoppen runt om.

  Grundmåla

  Då är det dags att börja måla din byrå! Grundmåla först med grundfärg för att färgen ska fästa bättre och hålla längre. Till detaljarbetet, som kanter och knoppar, används Platinum snedställd lackpensel. De lite större ytorna målas med en miniroller för att få på färg snabbare.

  Täckmåla

  Måla sedan två lager med täckfärg på samma sätt som tidigare. Använd pensel till detaljer och hörn, och en miniroller på större ytor. Mellan strykningarna kan det vara bra att slipa lite lätt med en slipkloss för att få bort eventuellt damm.

  Klart!

  Måla med pensel
  Måla om byrå
  Måla om byrå