Måla panel – så gör du, steg för steg

Spela upp instruktionsfilm

Noggrant förarbete och systematisk grundmålning är a och o för ett bra resultat när du ska måla panel. Vår guide hjälper dig att göra varje moment i rätt ordning och ge väggarna det lyft du önskar.

Svårighetsgrad
Lätt

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Grundmåla
 3. 3
  Spackla och slipa
 4. 4
  Grundmåla och färdigstryk
 1. 1

  Förarbete

  Innan du börjar måla panel är det viktigt att du kontrollerar panelen ordentligt. Kolla så att all panel är hel och ta sedan bort eventuella nitar och spikar som kan finnas.

  Tvätta sedan panelen noggrant med ett tvättmedel som är rekommenderat för trä och panel. Maskera sedan alla lister och skydda fönster och annat ömtåligt med täckplast. Lägg ut skyddspapp för att täcka golvet och skydda det mot spackel och färg. Glöm inte heller bort att kvistlacka alla synliga kvistar.

  Glöm inte kvistlacka

  För att inte färgen ska blöda igenom är det viktigt att kvistlacka alla kvistar som syns i panelen.
  Maskering med tejp på panel
 2. 2

  Grundmåla

  Nu är det dags för att grundmålning. Använd dig av en miniroller och stryk ut färgen på två brädor i taget. För att stryka ut färgen i springorna kan det vara bra att använda en snedställd lackpensel för att verkligen komma åt.

  Måla panel snedställd lackpensel
 3. 3

  Spackla och slipa

  Finns det ojämnheter i panelen så är det nu dags för att ta fram spacklet och en japanspackel. Fyll alla ojämnheter med spackel och låt det sedan torka. När spacklet har torkat är det bra att slipa det så det inte finns några hårda kanter. Använd slipverktyget med ett förlängningsskaft för att nå bättre. Torka bort dammet med en mikrofiberduk. Eftersom att spackel krymper när det torkar så behöver du spackla en gång till. Glöm inte slipa av och torka bort slipdammet också.

 4. 4

  Grundmåla och färdigstryk

  Därefter behöver du grundmåla din panel en gång till och sen är det bara färdigstrykningen kvar! Gör på samma sätt som grundmålningen och glöm inte efterstryka med en pensel om du använder en roller.

  Ta bort maskeringstejpen innan färgen torkar.

  Vill du lära dig att måla lister som passar fint till panelen kan du läsa vår artikel här. 

  Måla panel med miniroller