Frågor och svar om tapetsering

Frågor om tapetsering.

På Anzas Facebooksida fanns möjligheten att ställa frågor om tapetsering till vår proffsmålare. Här ger han svar på fem av de inkomna frågorna.

  Fem smarta tips

 1. 1

  Hur vet man när man behöver riva gamla tapeter eller bara kan spackla över ojämnheter och kanter?

  Känn lite i skarvarna hur hårt den gamla tapeten sitter fast. Man bör grundmåla med tapetgrund som ger en bra yta för spackling och tapetsering – sen beror det ju på vilken tapet som sitter på väggen. En non woven-tapet sätts kant i kant och ger inga skarvar. Är det en papperstapet med trådkant måste man ”hyvla” av skarvarna och sedan spackla så att det blir jämt.
  Vissa tapettyper är spaltbara, exempelvis vinyltapet och strukturvinyl, så att man kan riva bort översta lagret om den har struktur.

   

 2. 2

  Kan man tapetsera sina köksluckor? I så fall – ska man ha något förarbete?

  Det ska gå fint, även om vi inte vågar lova att det fungerar med alla tapetmärken. Välj en tapet som du kan torka av eftersom den ska sitta i en köksmiljö med stekos och annan smuts.
  Tvätta sedan alla ytor, slipa och grundmåla ytan med en snickerigrund för att få en bra, matt yta som går fint att tapetsera på. Vill du få en tåligare yta kan du testa att lacka med en matt golvlack (vattenbaserad) på tapeten så att den får ett bra skydd. Testa först på en bit så att inte tapeten far illa av lacken.

   

 3. 3

  Jag skulle vilja tapetsera en fondvägg i mitt sovrum, men underlaget är målad tapet. Hur gör jag det bäst?

  Se över väggarna efter ojämheter. Spackla så att väggen blir slät, samt slipa och måla innan tapetsering. Vissa tapetleverantörer kräver att man målar ytorna som skall tapetseras i en liknande kulör som tapeten. Detta för att man inte ska få genomslag ifrån ytan du tapetserar på. Ytan skall vara jämn och i samma kulör och det är extra känsligt på släpljusväggar.

   

 4. 4

  Omodern strukturtapet – är det möjligt att få ett snyggt resultat som amatör? Hur bör jag gå tillväga och vilka verktyg krävs?

  Är det en strukturtapet som du inte har målat på tidigare bör den vara spaltbar. Då kan du riva av det översta strukturlagret på tapeten. Grunda sedan med tapetgrund, spackla ojämnheter, slipa, grundmåla eller förlimma och tapetsera. Tänk på att vissa tapetleverantörer kräver att man målar ytorna först (se föregående fråga).

 5. 5

  Jag vill tapetsera om med en ljusare tapet, men har en fettfläck på tapeten som behöver tas bort. Hur gör jag det?

  Tvätta ordentligt med lämpligt målartvättmedel – det ska lösa upp fettfläcken. Grunda sedan fläcken med någon fabrikörs spärrgrund som förhindrar fortsatt genomslag. Tidigare var de oljebaserade, men det skall finnas bra varianter som är vattenbaserade nu. Tänk på att vissa tapetleverantörer kräver att man målar ytorna först (se föregående fråga).

Hjälp!

Frågor och svar

 • Kan man måla när det är soligt ute?
  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt. Då skyddar färgen inte som avsett. Detta är särskilt viktigt när du grundar med oljefärg som ska hinna tränga in i träet innan den torkar. Du kan dessutom utsätta dig för onödigt mycket ångor av lösningsmedel. Detta gäller framför allt gammaldags linoljefärg och ibland linoljeburen alkydfärg.
 • Behöver man grundolja fasaden?
  Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja.
 • Behöver man skrapa fasaden innan målning?
  För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg. Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.
 • Hur tvättar man en träfasad?
  För att göra fasaden ren från smuts, mögel och flagnande färg behöver du tvätta med målar- eller mögeltvätt. Skrapa sedan bort löst sittande färg med en färgskrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Tips! Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt.
 • Vilka måleriverktyg behöver jag för att måla fasaden?
  En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel. Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare. Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.
 • Kan man olja terrassen när det är soligt ute?
  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
 • Ska man torka bort överflödig olja när man oljar terrassen?
  Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
 • Vad ska man använda för färg till fönster?
  Fönster är sämre isolerade än andra delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av temperaturskillnader ute och inne. Därför är det viktigt att måla fönstrets utsida med en utomhusfärg och insidan med inomhusfärg för fönster. Följ alltid din färghandlares rekommendationer. Det är viktigt att fönstren är ordentligt grundade även utvändigt med penetrerande grundolja under färgen. Låt grundoljan ”dra” i max 30 - 60 minuter innan övermålning med grundfärg.
 • Hur förbereder man utemöblerna för målning/oljning?
  Alla ytor som ska oljas eller målas ska först rengöras med målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten. Gammal, flagnande färg skrapas bort. I vinklar och hörn kan du använda en liten trekantsskrapa, på större ytor en större färgskrapa. Slipa sedan av ytorna med ett slippapper för att få bort eventuell fiberresning och ojämnheter.
 • Hur målar man utemöbler?
  Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä innehåller mögelhämmande tillsatser som gör den olämplig att måla på direkt. Först efter ett år kan den målas över med täckande färg eller lasyr. Obehandlat trä som ska täckmålas ska först impregneras med vanlig grundolja. Slipa sedan med fint slippapper innan du målar vidare med täckande utomhusfärg. Måla kanter och detaljer först. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt. För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Det syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ner penseln i våt färg.
 • Hur vet man att det är dags att måla om fönstren?
  Kontrollera fönstren varje år. Ser du sprickor i kitt och färg i fönsterbågarnas bottenstycke så är det tecken på att det är dags att måla om. Det är där fönstren är känsligast. Är fönstret bra i övrigt kan det räcka med att måla bottenstycket och ca 20 cm upp på sidorna. Men tänk på att även om du bara ska måla bottenstycket så ska det göras grundligt.