Måla staket – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Staket får ta mycket stryk av väder och vind, och behöver därför fräschas upp emellanåt. Vill du ge ditt staket en helt ny look, eller kanske bara ett nytt lager färg för att skydda den? Vi visar hur du förbereder och målar ett staket på ett sätt som ger ett utmärkt resultat.

Svårighetsgrad
Medel

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Grundmålning
 3. 3
  Täckmålning
 1. 1

  Förarbete

  Tvätta först av staketet med t.ex. alg- eller mögeltvätt för att få bort osynliga sporer och alger så att de inte växer ut under färgen. Låt torka ordentligt. Placera en täckfilt under staketet för att skydda marken.

  Tvätta av staket

  Skrapa sedan bort all löst sittande färg, slå i eventuella spikar som sticker ut och slipa ned vassa hörn på staketet. Sopa undan färgskrapet så att det inte blåser upp i den våta färgen när du målar.

  Skrapa staket
 2. 2

  Grundmålning

  Olja trärena ytor med impregnerande grundolja, var noga med ändträet där fukt lätt tränger in. Låt torka. Är träet riktigt torrt kan du behöva stryka på olja två gånger – det krävs ordentligt med olja, nästan så att den ligger kvar på ytan. Grundmåla sedan staketet med grundfärg för trä. Använd roller för de stora träpartierna, och pensel för svåråtkomliga ytor. Se till att du även grundmålar ändträet.

  Måla staket med handhållet tråg

  Tips!

  Använd ett tråg för att lättare fördela färgen på rollern. Då slipper du även skräp i färghinken.
 3. 3

  Täckmålning

  Se till att ytan är torr när du gör en första strykning med täckfärg. Måla därefter ytterligare en gång. Glöm inte bort att måla ändträet.

  Måla staket med pensel

  Tips!

  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus – då torkar färgen för snabbt.
  Måla staket

  Tips!

  Tvätta fasaden varje år, så håller ditt resultat längre.