Spela upp film

Måla bord – så gör du, steg för steg

Ett egentillverkat och målat bord sitter man gärna länge vid.

Ta vara på några obehandlade brädor, låt penseln arbeta och skapa ett nytt målat bord. Resultatet – en färgstark matplats där guld möter drivved, som möter vitt och turkost.

 • Svårhetsgrad: Medel
 • Tid: 1h
 • Färg: Lasyr och Fönsterfärg
 • Årstid: Vår & Sommar

  Steg för steg

 1. 1

  Kulörer som välkomnar till bords

  Måla bord - steg för steg

  Vid såväl fest som vardagsliv är matbordet en naturlig samlingspunkt. Det ska vara trivsamt att sätta sig till bords och vårt mål var att skapa en speciell känsla som hittades genom att kombinera lasyr och färg i olika kulörer. De båda lasyrerna, Drivved och Aqua, lyfter på ett vackert sätt fram träets naturliga struktur och ådring. Tre färger – guld, turkos och vitt – tar för sig lagom mycket var för sig, samtidigt som de ger ett tilltalande intryck tillsammans.

 2. 2

  Förbered

  Måla bord - steg för steg

  Innan träet laseras eller grundmålas måste ytan förberedas. Torka av varje bräda med en torr, grov mikrofiberduk som samlar upp både små och stora partiklar. Därefter delas de olika ytorna av med maskeringstejp som ger skarpa kanter mellan de olika kulörerna. En målarduk placeras på golvet vid arbetsplatsen för att skydda från färgstänk.

 3. 3

  Måla

  Måla bord - steg för steg

  Börja med de ytor som ska laseras och arbeta genomgående med långa penseldrag. Avsluta sedan med ett långt drag för att få en jämn yta utan ränder och märken. Maskeringstejpen tas bort direkt och ytan får torka. Vanligtvis räcker det att lasera en gång, men ska ytan täckas lite extra kan två strykningar göras. Här används en Elite lackpensel som lämpar sig särskilt bra till just lasyr.

  Måla bord - steg för steg

  Grundmåla de ytor som ska täckmålas. Därefter gör två strykningar med täckfärg i de olika kulörerna innan tejpen plockas bort och allt får torka. Eftersom bordet ska stå utomhus används fönsterfärg som ger en mer tålig yta. Till täckmålningen används Platinum snedställd lackpensel för bästa precision och finish.

  Måla bord - steg för steg
 4. 4

  Färdigställ

  Brädorna läggs upp och ner och sätts ihop med skruvar i tvärgående reglar. Avslutningsvis sätts bordsskivan på två färdigmålade benbockar.

  Måla bord - steg för steg
  Tips! När färgen har torkat kan bordet slipas med t.ex. en slipkloss om du vill ge det en väderbiten och rustik känsla. Detta bör dock endast göras om bordet kommer att stå skyddat i exempelvis ett uterum, eftersom slipningen gör bordet mindre beständigt mot väder och vind.
  Måla bord - steg för steg
Hjälp!

Frågor och svar

 • Kan man måla när det är soligt ute?
  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt. Då skyddar färgen inte som avsett. Detta är särskilt viktigt när du grundar med oljefärg som ska hinna tränga in i träet innan den torkar. Du kan dessutom utsätta dig för onödigt mycket ångor av lösningsmedel. Detta gäller framför allt gammaldags linoljefärg och ibland linoljeburen alkydfärg.
 • Behöver man grundolja fasaden?
  Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja.
 • Behöver man skrapa fasaden innan målning?
  För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg. Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.
 • Hur tvättar man en träfasad?
  För att göra fasaden ren från smuts, mögel och flagnande färg behöver du tvätta med målar- eller mögeltvätt. Skrapa sedan bort löst sittande färg med en färgskrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Tips! Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt.
 • Vilka måleriverktyg behöver jag för att måla fasaden?
  En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel. Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare. Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.
 • Kan man olja terrassen när det är soligt ute?
  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
 • Ska man torka bort överflödig olja när man oljar terrassen?
  Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
 • Vad ska man använda för färg till fönster?
  Fönster är sämre isolerade än andra delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av temperaturskillnader ute och inne. Därför är det viktigt att måla fönstrets utsida med en utomhusfärg och insidan med inomhusfärg för fönster. Följ alltid din färghandlares rekommendationer. Det är viktigt att fönstren är ordentligt grundade även utvändigt med penetrerande grundolja under färgen. Låt grundoljan ”dra” i max 30 - 60 minuter innan övermålning med grundfärg.
 • Hur förbereder man utemöblerna för målning/oljning?
  Alla ytor som ska oljas eller målas ska först rengöras med målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten. Gammal, flagnande färg skrapas bort. I vinklar och hörn kan du använda en liten trekantsskrapa, på större ytor en större färgskrapa. Slipa sedan av ytorna med ett slippapper för att få bort eventuell fiberresning och ojämnheter.
 • Hur målar man utemöbler?
  Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä innehåller mögelhämmande tillsatser som gör den olämplig att måla på direkt. Först efter ett år kan den målas över med täckande färg eller lasyr. Obehandlat trä som ska täckmålas ska först impregneras med vanlig grundolja. Slipa sedan med fint slippapper innan du målar vidare med täckande utomhusfärg. Måla kanter och detaljer först. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt. För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Det syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ner penseln i våt färg.
 • Hur vet man att det är dags att måla om fönstren?
  Kontrollera fönstren varje år. Ser du sprickor i kitt och färg i fönsterbågarnas bottenstycke så är det tecken på att det är dags att måla om. Det är där fönstren är känsligast. Är fönstret bra i övrigt kan det räcka med att måla bottenstycket och ca 20 cm upp på sidorna. Men tänk på att även om du bara ska måla bottenstycket så ska det göras grundligt.