There might be a more suitable language version for you: Change language Close

SPACKLA HÖRN – DEN ULTIMATA GUIDEN

Måla inte in dig i ett hörn när du spacklar. Läs våra tips om hur inner- och ytterhörn ska spacklas inför målningen eller tapetseringen.

När du kommer till ett innerhörn, där två väggar möts, är det dags att plocka fram en så kallad spackelremsa av papper. Remsorna är utvecklade för att få ett starkt underlag mellan två gipsskivor och därmed minimera risken för sprickbildning. Lägg på spackel i hörnet med en spackel. Vik remsan och stryk/tryck fast den i det fuktiga spacklet. Spackla sedan över remsan första gången ”vått i vått”. 

Tänk på att använda spackel avsett för spackelremsor – exempelvis är vanligt medium spackel för torrt. Därefter läggs nästa lager spackel över remsan. Låt torka och slipa. Ibland kan ytterligare ett lager spackel behövas, beroende på hur mycket av spacklet som har sjunkit undan efter slipningen. Vid målade vägar kan det även vara nödvändigt att justerspackla efter att väggarna grundmålats.

För att få starka och raka ytterhörn bör du använda hörnskyddslist eller remsor som är förstärkta med metall. Montera listen enligt tillverkarens instruktioner och spackla två till tre gånger, alternativt spackla fast remsan på samma sätt som nämns ovan. Metallremsorna passar även bra att sätta i vinkeln mellan tak och vägg om du inte ska ha taklist. 

Är du osäker på grunderna i spackling kan du se våra olika steg för steg-filmer om spackling.