There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Måla bord - steg för steg

Ett egentillverkat bord sitter man gärna länge vid. Julia tog vara på några obehandlade brädor och lät penseln arbeta. Resultatet – en färgstark matplats där guld möter drivved, som möter vitt och turkost.

Kulörer som välkomnar till bords.

Vid såväl fest som vardagsliv är matbordet en naturlig samlingspunkt. Det ska vara trivsamt att sätta sig till bords och Julias mål var en speciell känsla som hittades genom att kombinera lasyr och färg i olika kulörer. De båda lasyrerna, Drivved och Aqua, lyfter på ett vackert sätt fram träets naturliga struktur och ådring. Tre färger – guld, turkos och vitt – tar för sig lagom mycket var för sig, samtidigt som de ger ett tilltalande intryck tillsammans.

1. Förbered

Innan träet laseras eller grundmålas måste ytan förberedas. Julia torkar av varje bräda med en torr, grov mikrofiberduk som samlar upp både små och stora partiklar. Därefter delas de olika ytorna av med maskeringstejp som ger skarpa kanter mellan de olika kulörerna. En målarduk placeras på golvet vid arbetsplatsen för att skydda från färgstänk.

Här hittar du ritningar till Julias bord och en lista på alla färger som använts

2. Måla

Julia börjar med de ytor som ska laseras och arbetar genomgående med långa penseldrag. Hon avslutar sedan med ett långt drag för att få en jämn yta utan ränder och märken. Maskeringstejpen tas bort direkt och ytan får torka. Vanligtvis räcker det att lasera en gång, men ska ytan täckas lite extra kan två strykningar göras. Här används en Elite lackpensel som lämpar sig särskilt bra till just lasyr. 

Julia går vidare med att grundmåla de ytor som ska täckmålas. Därefter görs två strykningar med täckfärg i de olika kulörerna innan tejpen plockas bort och allt får torka. Eftersom bordet ska stå utomhus används fönsterfärg som ger en mer tålig yta. Till täckmålningen används Platinum snedställd lackpensel för bästa precision och finish. 

3. Färdigställ

Brädorna läggs upp och ner och sätts ihop med skruvar i tvärgående reglar. Avslutningsvis sätts bordsskivan på två färdigmålade benbockar.

Vill du se fler inspirerande projekt till uteplatsen? Läs om att måla krukor, måla kudde och hur du bygger din egen växtvägg.

TIPS! När färgen har torkat kan bordet slipas med t.ex. en slipkloss om du vill ge det en väderbiten och rustik känsla. Detta bör dock endast göras om bordet kommer att stå skyddat i exempelvis ett uterum, eftersom slipningen gör bordet mindre beständigt mot väder och vind.