Rollerskolan – välj rätt roller

Alla rollers har olika egenskaper och därmed olika användningsområden, och ibland kan det vara svårt att veta vilken roller man ska välja till sitt projekt. Här kommer en komplett guide på vilka rollers du behöver till olika projekt för att få det bästa slutresultatet.

 1. Måla tak

  Tips!

  Vill du veta mer om hur du målar tak och hur du ska använda verktygen? Du hittar alla våra guider här: Måla tak
  målar tak med roller

  När du ska måla tak vill du ha en roller som tar upp mycket färg för att undvika att få ett flammigt resultat. Vår Micmex-roller för medelfina underlag är en av våra bästa rollers när det kommer till färgupptagningsförmåga och täckning. Den stänker mindre och ger god täckning på stora ytor snabbt, vilket hjälper dig att göra din takmålning mer effektiv. Den ger en medelfin struktur vilket lämpar sig bra för takmålning.

 2. Måla vägg

  Tips!

  Vill du veta mer om hur du målar vägg och hur du ska använda verktygen? Du hittar alla våra guider här: Måla vägg
  målar vägg med roller

  Precis som när du målar tak är det en fördel att välja en roller med hög färgupptagningsförmåga även när du målar vägg. För klassisk väggmålning rekommenderar vi därför vår Titex-roller för medelfina underlag. Rollern har en kort lugglängd som gör att du får en jämn, fin och slät struktur. Rollern är därför även särskilt lämplig att använda tillsammans med matta väggfärger.

  Om du däremot vill ha en lite grövre struktur är vår Micmex-roller för medelfina underlag ett perfekt val. Den tar upp mycket färg vilket gör att målningen går fortare och den täcker väldigt bra.

  Dessa två rullar fäller inga fibrer.

 3. Tapetsera

  Tips!

  Vill du veta mer om hur du tapetserar och hur du ska använda verktygen? Du hittar alla våra guider här: Tapetsera
  Limma tapetlim med roller

  Vid tapetsering är det bra ha en roller som är anpassad för tapetlim för att få rätt mängd lim på väggen, därför rekommenderar vi vår Anlon-roller för medelfina underlag. Rollern kan även användas till vägg- och takmålning när finish inte är det viktigaste.

 4. Måla snickerier

  Tips!

  Vill du veta mer om hur du målar snickerier och hur du ska använda verktygen? Du hittar alla våra guider här: Måla snickerier
  Måla snickerier med en miniroller

  När du ska måla och behandla snickerier så som exempelvis dörrar, bänkskivor, hyllor, byråer, skåp och trappor kan det ofta kännas självklart att ta till penseln. En pensel är toppen till detaljer, kanter och andra svåråtkomliga ytor men till större ytor rekommenderar vi en miniroller för att få den bästa finishen.

  Till snickerier rekommenderar vi Filt Miniroller för extra fina underlag. Den har en kort lugglängd och en väv som ger en väldigt fin, jämn och slät yta. Dessutom fäller den inga fibrer.

  Ska du i stället behandla dina snickerier med en tunnare färg som t.ex olja rekommenderar vi Antex Miniroller för extra fina underlag. Den håller tunnare färger bättre och ger en jämn och fin yta. Perfekt till när man ska olja en bänkskiva eller utemöbler.

 5. Måla hus

  Tips!

  Vill du veta mer om hur du målar hus och hur du ska använda verktygen? Du hittar alla våra guider här: Måla hus
  Måla hus snabbare med roller
  Elite Efterstrtykningspensel för ett jämnt färglager på fasaden

  Visste du att det går lika bra att rolla färgen som att pensla när du ska måla fasaden? Med en roller får du med dig betydligt mer färg än med en fasadpensel, och kan därmed täcka större ytor på ett dopp. Vår Wistex-roller för grova underlag har en slitstark väv som tar upp mycket färg och ger en perfekt täckning av grovt strukturerade ytor och hjälper till att nå in i alla ojämnheter. Den är därför särskilt lämplig att använda vid exteriörmålning, som exempelvis när du ska måla fasad eller staket.

  Glöm inte att efterstryka med Elite efterstrykningspensel för att jämna till och få en slät yta så att du får ett bra skydd för din fasad.

 6. Behandla altan

  Tips!

  Glöm inte förlängningsskaftet! Våra Elite Förlängningsskaft finns i flera längder och går att använda med alla våra förlängningsbara verktyg för att göra ditt måleriprojekt lite enklare – och din kropp lite gladare.

  Vill du veta mer om hur du ska behandla din altan och hur du ska använda verktygen? Du hittar alla våra guider här: Behandla altan
  Behandlar altan med roller

  När det kommer till att lasera eller olja in terrassen rekommenderar vi vårt Altanverktyg 2-i-1. Verktyget är en kombination av ett slipverktyg och en appliceringsdyna som gör att du endast behöver ett verktyg för att behandla din altan. Appliceringsdynan säkrar att du får ett tunt och jämnt resultat när du oljar eller laserar och ser till att ytan inte flagnar eller blir fläckig. Dynans form gör det även enkelt att komma åt i hörn och nära väggar.