Fem myter om målning

Penseln har ingen betydelse för slutresultatet och roller använder man bara inomhus. Eller? Vi tittar närmare på fem vanliga påståenden om målning.

 1. 1. Resultatet vid målning blir detsamma oavsett om jag använder en enkel pensel eller en kvalitetspensel

  Anza Platinum Lackpensel ligger på lock till färgburk

  FEL. En riktigt bra pensel ger många fördelar vid målning. Du får ett behagligare grepp, bättre färgupptagningsförmåga, bättre täckförmåga och finare finish. Vårda penseln väl efter avslutat arbete, så tjänar du in både tid och pengar, samt får ett bättre slutresultat jämfört med slit och släng-penslar.

 2. 2. Förarbete och rengöring av ytan som ska målas eller tapetseras är inte så viktigt

  Torka av lister med engångstvätt

  FEL. Med en yta som är ren och jämn går arbetet lättare och du får ett resultat som håller sig fint längre. Du riskerar inte att färgen eller tapeten släpper från ytan, eller att smutsfläckar och andra skavanker tränger igenom.

 3. 3. Oavsett uppgift räcker det med samma typ av pensel och/eller roller som jag alltid brukar använda

  Anza lackpensel målandes en stol

  FEL. Vilket eller vilka måleriverktyg du behöver för att få ett bra resultat och ett smidigt arbete beror helt på vad du ska måla. Det finns penslar som är särskilt anpassade för exempelvis snickerier, väggar eller fönster. Detsamma gäller för rollers, som har olika utformning beroende på om du ska måla på grova, medelfina eller extra fina underlag.

 4. 4. Jag behöver inget förlängningsskaft när jag målar stora ytor

  Kvinna hållandes Anza Elite Förlängningsskaft

  FEL. Målning av stora ytor kan vara ansträngande. Men genom att använda förlängningsskaft till rollern får du en betydligt skonsammare arbetsställning och ett smidigare arbete. Se också till att ta pauser om du har mycket som ska målas.

 5. 5. Roller är något som man enbart använder inomhus

  Måla staket

  FEL. Roller är ett utmärkt verktyg utomhus och gör jobbet mycket snabbare när du exempelvis oljar altanen eller målar fasaden.