Måla vägg – så gör du, steg för steg
Är det dags att fräscha upp ditt hem med ny färg på väggarna? Genom att måla väggar med både pensel och roller får du både ett effektivt arbete och supersnyggt resultat. Vi hjälper dig med jobbet, steg för steg.
-
Steg 1/3 Förarbete
Täck golvet och tvätta väggarna. Spackla igen spikhål och sprickor, maskera lister och dörrfoder samt lägg fogmassa i springor.
-
Steg 2/3 Måla längs lister och i hörn
Måla med pensel längs lister och hörn, använd en liten roller närmast lister.
-
Steg 3/3 Täckmåla med roller
Måla resten av väggen med en stor roller. Låt torka och måla en andra gång.
Produkter i användning
Detaljerade instruktioner i text
Så gör du:
-
1Förarbete00:11 - 01:00
-
2Måla längs lister och i hörn01:00 - 01:15
-
3Täckmåla med roller01:15 - 02:23
-
Måla vägg
1/3 — Förarbete -
Måla vägg
2/3 — Måla längs lister och i hörn -
Måla vägg
3/3 — Täckmåla med roller
Steg för steg
-
1Förarbete
-
2Måla längs lister och i hörn
-
3Täckmåla med roller
-
1
Förarbete
Tips!
Se till att avsätta ordentligt med tid för målningen. Att stressa igenom arbetet kommer inte att leda till ett bra resultat.Täck golvet och tvätta väggen
Innan du börjar måla din vägg ska du lägga täckpapp på golvet för att skydda det mot färgstänk. Ta en noggrann titt på hur väggarna ser ut och tvätta bort smuts och fett från ytan för att få färgen att fästa ordentligt och minska risken för att smuts tränger igenom den målade ytan i efterhand.
Tvätta väggarna ordentligt innan målning och det är enkelt att genomföra med Anzas engångstvätt, som är framtagen för ändamålet. Du fäster den enkelt på vårt slipverktyg, som tillsammans med ett förlängningsskaft gör det att enkelt nå och rengöra dina väggar.
Taket först!
Ska du måla både tak och väggar i rummet? Börja då med att måla taket, så slipper du få färgstänk på dina nymålade väggar. Du hittar vår guide för lyckad takmålning här: Måla tak – Så gör du, steg för steg
Maskera listerna
Efter tvätten är nästa del av förarbetet att maskera alla lister som inte ska målas. Om det finns glipor mellan list och vägg kan du lägga fogmassa över gliporna och sedan jämna ut massan med ett fuktat finger.
Skrapa bort lös färg
Nu ska du ta en ny titt på väggen som helhet. Om det finns lös färg ska du skrapa bort den och sedan slipa lätt på de skrapade ytorna med slippapper.
Ska du måla över en tapet? Då är det dags att du byter till vår guide för just den typen av projekt: Måla på tapet – Så gör du, steg för steg.
Spackla hål och ojämnheter
Spackla över eventuella skruvhål och ojämnheter. När spacklet har torkat kan du slipa för att göra väggen helt slät. Sedan är du klar att plocka fram penslar och rollers.
Behöver du mer hjälp med att spackla? Du hittar våra tips och guider här: Spackla
Spackel?
Ska du spackla igen mindre hål och ojämnheter på väggen? Då rekommenderar vi vår spackel med grepp, som har ett flexibelt, rostfritt blad och ergonomiskt handtag. Finns i flera olika storlekar. -
2
Måla längs lister och i hörn
Din vägg är nu slät och ren – och redo att börja målas med pensel och roller. Starta genom att måla längs lister och kanter med en vinkelpensel. Byt sedan till en miniroller och måla över ytorna du precis målade med penseln.
Gör sedan likadant runt strömbrytare och eluttag. Detta kallas för att sparmåla. Syftet med sparmålning, där andra strykningen görs med miniroller, är att du ska få en jämn täckning och samma struktur över hela väggen.
Tips!
Vill du hålla koll på finishen behöver du ha bra ljus när du målar. Om det finns möjlighet, måla på dagtid med dagsljusinsläpp. -
3
Täckmåla med roller
Efter sparmålningen är det dags för det stora och roliga jobbet – att rolla väggen med en bredare roller. Använd förlängningsskaft, så går det mycket lättare och du slipper stege. Se bara upp så du inte råkar träffa taket av misstag när du målar väggen.
Väggen är nu sparmålad runt kanter, lister och strömbrytare. Nu är det de stora ytorna kvar – och de målar du effektivt med en roller. Det finns många olika rollers att välja på, välj en vars lugg stämmer med strukturen på din vägg (kort lugglängd för släta ytor, lång lugglängd för grövre struktur).
Använd ett rollertråg för färgen och se till att du alltid får mycket färg i rollern när du doppar den i tråget. Du ska inte behöva trycka rollern hårt mot väggen när du målar – har du lagom mycket färg i rollern räcker det med lätta drag. Hur vet du om du har för mycket färg i rollern? Jo, då börjar färgen rinna från rollern ner på väggen.
Tänk på att måla klart en vägg i taget, så att färgen torkar jämnt över hela väggen. Måla inte kors och tvärs över väggen utan måla vertikalt med långa drag, annars kan resultatet bli flammigt och randigt. Fortsätt att använda förlängningsskaftet, så får du bättre räckvidd och en bättre arbetsställning.
Låt väggarna torka ordentligt. Sedan målar du väggarna en sista gång, precis på samma sätt som innan. På så sätt jämnar du ut färgen och får ett resultat du kommer att vara nöjd med i många år.
Tips!
Anzas smarta färgtråg Fill & Carry rymmer drygt 3 liter färg, vilket gör att du inte behöver fylla på det lika ofta. Tråget har också ett handtag för att enklare kunna flyttas runt i rummet.