There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Måla golv – tre steg för ett bättre resultat

Kanske har du ett slitet golv i behov av uppfräschning eller så är du helt enkelt ute efter något nytt? Att måla golv är ett snabbt sätt att ge ett rejält lyft till ett rum. Vi har delat upp arbetet i tre steg som gör det enkelt för dig att få ett riktigt bra resultat.

1. Förarbete

På trägolv är det vanligt att spikar sticker upp. Slå ner dem med en dorn. Tvätta noggrant alla ytor med målartvätt, missa inga hörn eller kanter. Låt torka och skrapa bort ojämnheter och löst sittande färg.

Därefter slipar du ytan för att färgen ska fästa bättre. Slipningen för med sig finkornigt damm i stor mängd. Tejpa för springorna i de dörrar som inte måste användas. Gör gärna en ”dammsluss” av byggplast vid den utgång du ska använda. Torka sedan ytorna helt rena med en mikrofiberduk.

För på kvistlack på eventuella kvistar med en rundpensel. Utan lack finns det stor risk att kvistarna blöder igenom efter en tid. Spackla igen ojämnheter och spikhål.

Låt torka och slipa. Sedan spacklar du och slipar ytterligare en gång, denna gång även lackade kvistar. Torka rent ytorna och skydda väggarna med maskeringstejp längs lister och karmar.

2. Målning

Börja med en pensel och måla golvet utmed listerna. En snedställd lackpensel ger en bra vinkel här.

Sedan tar du en roller och målar de stora ytorna. Använd förlängningsskaft så sparar du både tid och rygg.

Arbeta med ryggen mot utgången, så att du inte målar in dig i ett hörn. Om du absolut måste kliva på färgen innan den torkat kan ett par plastkassar och lite tejp bli billiga skyddsskor. Se bara upp så att du inte halkar!

Måla det antal gånger som rekommenderas av färgtillverkaren. Låt färgen torka ordentligt innan du ställer möbler på plats.

3. Efterarbete

Håll ditt nya golv rent och fint med en HomeX golvmopp för både torr-och våtmoppning.