Penselskolan – välj rätt pensel

Vilken pensel ska man välja? Olika typer av penslar har olika egenskaper och sammansättningar som gör att de är särskilt lämpliga för olika typer av måleriprojekt. Genom att välja rätt typ av pensel får du ett smidigare arbete och ett bättre slutresultat. Vi hjälper dig att hitta rätt i vår penselskola!

  1. Lackpensel

    Lackpenslar är speciellt anpassade för målning av exempelvis dörrar och snickerier. Du kan välja mellan antingen en klassisk rak lackpensel eller en snedställd. En snedställd lackpensel har snedställda borst som gör det enklare att se och ha kontroll över hur borsten ligger mot underlaget, och är därför att föredra när du behöver lite mer precision i din målning.

    Lackpenslar finns även i många olika storlekar så att du enkelt kan anpassa bredden på penseln efter den yta du ska måla på. Ska du måla på större, flata ytor rekommenderas en bred lackpensel och ska du måla på mindre ytor eller en yta med mycket detaljer ska du välja en med en mindre bredd.

    Du hittar guider på hur du målar olika typer av snickerier här: Måla snickerier

    Olika kvalitetsnivåer

    Våra penslar är indelade i tre olika kvalitetsnivåer: Basic, Elite och Platinum. Läs mer om de olika penselserierna här: En bättre målarpensel gör skillnad.
    Måla på trä
  2. Vinkelpensel

    Vinkelpenslar har en unik vinkel som ger dig bättre sikt och hjälper till när du ska måla i exempelvis hörn och andra svåråtkomliga ytor. Vinkelpenslar finns både som korta och långa. Långa vinkelpenslar har ett längre skaft vilket gör att du når bättre när du ska måla högt eller lågt, eller när du behöver extra räckvidd. En lång vinkelpensel är därför bra som komplement till din roller eller fasadpensel när du ska måla längs kanter, hörn eller lister. Den fungerar därför bra till projekt både inne och ute. En kort vinkelpensel har ett kortare skaft och lämpar sig bra till inomhusmålning, exempelvis för att måla olika typer av snickerier eller vid sparmålning.

    Vinkelpenslar är ofta en favorit hos många proffsmålare då vinkeln gör att du får bättre kraft i målningen och sparar på handleder och armar.

    Du hittar guider på projekt där vinkelpenseln är särskilt lämplig här: Måla vägg, Måla tak, Måla hus

    sparmåla innan måla vägg
  3. Fasadpensel

    Precis som man kan höra i namnet används fasadpenslar till när du ska måla om din husfasad. Husfasader är som bekant stora och underlaget är ofta krävande för en pensel. Därför har fasadpenslar betydligt större tjocklek än ”vanliga penslar”. Detta gör att fasadpenslar är mer slitstarka och tar upp mycket färg varje gång du doppar den i burken.

    Om du har en lockläkt på din panel, tänk även på att det är viktigt att du väljer en fasadpensel som passar mellan läkten.

    Du hittar en guide på hur du målar din fasad här: Måla hus

    Tips!

    Använd ett förlängningsskaft för att spara både tid och rygg!
    platinum fasadpensel med förlängningsskaft
  4. Precisionspensel

    En precisionspensel används när du ska måla mindre ytor som kräver mycket precision och skarpa kanter. Vår Platinum Precision-pensel är utformad med en TriTech™-teknologi vilket ger perfekt raka linjer, hörn och detaljer. Penseln levereras dessutom med en lufttät förpackning som skyddar det trekantiga penselhuvudet och gör att en färgdoppad pensel klarar tre dygn utan att torka.

    Läs mer om penseln här: Platinum Precision

    Platinum precision förvaringask
  5. Ovalpensel

    Ovalpenseln är särskilt framtagen för detaljmålning. Ett passande val för fönster, dörrar och snickerier där du behöver måla med precision, men ändå behöver få med dig lite mer färg i varje dopp.

    Du hittar guider på hur du målar olika typer av snickerier här: Måla snickerier

    måla beslag innan måla fönster
  6. Träoljepensel

    Träoljepenslar används för att olja och lasera altan, fasad eller utemöbler i trä. Anzas Elite träoljepensel hjälper till att få ett tunt och jämnt lager vilket minimerar risk för sprickor i färgen. Den fungerar även bra som komplement till vårt 2-i-1 altanverktyg för att komma åt i hörn, springor och svåråtkomliga detaljer.

    Du hittar guider på hur du behandlar din altan och utemöbler här: Behandla altan

    Olja altan med pensel
  7. Rundpensel

    Rundpenseln är smal och rundformad vilket ger ett jämnt och fint resultat utan dropp och kladd. Formen gör den optimal för målning av exempelvis spröjs eller profiler.