Måla utemöbler – så gör du, steg för steg

Varför köpa nya utemöbler när du enkelt kan måla om de du har med perfekt resultat? Vår guide hjälper dig med förarbetet och målningen.

Svårighetsgrad
Lätt

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Grunda
 3. 3
  Täckmåla

 1. 1

  Förarbete

  Har du utemöbler som tidigare har varit målade, börjar du med att skrapa eller slipa bort färg som sitter löst. Impregnera med grundolja på de ställen som blir trärena efter skrapningen och slipningen. Är den gamla färgen i bra skick utan flagor, räcker det med att tvätta träet med lämpligt rengöringsmedel. Ska du måla obehandlat trä? Då börjar du istället med att impregnera hela utemöbeln med olja innan du slipar med ett fint slippapper.

 2. 2

  Grunda

  När ytorna är rena, torra och utan flagnande färg, är det dags att måla utemöblerna med grundfärg. Notera dock att det finns många olika typer av oljor, grundfärger och täckfärger. Hur ditt grundarbete ska utföras beror på vilken typ du använder och vi rekommenderar därför att du frågar din färghandlare om råd.

 3. 3

  Täckmåla


  Använd en lackpensel och stryk ut färgen i samma riktning som träådringen. Måla tunt i flera skikt – då rinner inte färgen ner mellan spjälor och brädor. Anzas lackpensel passar perfekt till både lasyrer och färg. För att få ett slätt och fint slutresultat, avslutar du med långa och lätta strykningar över de målade ytorna. Komplettera gärna din lackpensel med en vinkelpensel som gör det lättare att komma åt mellan utemöblernas spjälor.

  Tips!

  
En god idé är att be om råd i din färgbutik för att få en färg som håller för utomhusbruk. Valet av färg skiljer sig åt beroende på om utemöbeln ska stå i ett inglasat uterum, under tak eller under bar himmel.