Spela upp film

Måla om huset – så får du ett bättre resultat

Att måla om huset är ett projekt som kräver noggranna förberedelser och ett bra förarbete.

Husfasaden – det första som möter dig vid hemkomst och det första som andra betraktar. Att måla hus kan då kännas som ett krävande projekt, men inte mer krävande att vi kan sammanfatta det i tre steg.

 • Svårhetsgrad: Svår
 • Tid: Veckor
 • Färg: Fasadfärg
 • Årstid: Vår / Sommar

  Smarta tips för varje steg

 1. 1

  Förarbete

  Ett bra förarbete är en förutsättning för ett lyckat slutresultat. Husfasaden behöver tvättas och kanske även skrapas innan du kan lägga på den nya färgen.

  Ha alltid rent under!

  Innan du tar fram penseln eller rollern är det viktigt med ett grundligt förarbete. Ta på dig gummihandskar och skyddsglasögon. Gör ren fasaden från smuts, mögel och flagnande färg. Tvätta med målar- eller mögeltvätt, använd tvättborste och förlängningsskaft. Låt träet torka innan du fortsätter.

  Förarbete måla hus

  Skrapa och grunda träfasaden

  Skrapa bort löst sittande färg med en skrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Om du skrapar bort färgen så att det blir trärent bör du måla om dessa partier med grundolja. Åtgärda rostiga spikar om du ska måla om i en ljus färg, annars kan de missfärga fasaden. Slipa och måla med rostskyddsfärg.

  Du saknar väl inte täckning?

  Innan du börjar måla, täck det som inte ska målas med plast som skydd mot färgstänk. Maskera in fönster, fönsterbleck, stuprör och utvändig belysning som sitter på fasaden. Om du ska rolla fasaden bör du täcka växter i rabatter och flytta undan eventuella fordon i närheten minst 20m från huset som ska målas (det finns risk för små färgprickar).

  Skydda marken från färg
 2. 2

  Måla huset

  Vårvärme och torrt väder längtar många efter

  Särskilt de som ska måla om huset. Innan det är dags att sätta igång kan det vara idé att skaffa ordentligt med penslar och rollers så att alla kan hjälpa till.

  Välj rätt fasadpensel

  Ska du måla fasaden med pensel behöver du två varianter: en bred fasadpensel, som tar upp mycket färg så att du slipper doppa så ofta, och en vinkelpensel med långt skaft för svåråtkomliga ytor. Ett tips är att välja bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Om panelen är ungefär 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd. Då blir jobbet enklare och mindre tidskrävande. Glöm inte hinkhållare så att du kan hänga färghinken på stegen.

  Måla med roller?

  Det går lika bra att rolla färgen som att pensla. Testa gärna Platinum Rollerset Grova Underlag 7 cm, som innehåller en vinklingsbar bygel och två 7 cm Platinum rollers, till de större ytorna samt en miniroller med minibygel till de mindre. Du behöver även en Platinum lång vinkelpensel till ytor där du inte kommer åt med rollern.

  Välj pensel eller roller efter fasaden

  Underlätta arbetet

  Använd gärna både ett kort förlängningskaft och ett långt förlängningsskaft till din rollerbygel och/eller pensel. Då behöver du inte klättra på ställningar, stegar eller trappbockar lika ofta och du arbetar säkrare. Dessutom når du längre, vilket gör arbetet lättare samtidigt som du skonar rygg och axlar.

  Måla hus förlängningsskaft

  Behåll färgen

  När du målar om huset bör du som regel använda samma färgtyp som fasaden tidigare målats med. Läs färgtillverkarens anvisningar.

  Måla panel innan den sätts upp

  Färsk lockpanel krymper. Stryk panelen en gång innan den sätts på plats, så slipper du omålade kanter när den har torkat.

  Torka innan det torkar

  Får du stänk av fel färg på andra ytor måste det torkas bort direkt. Trasor är alltid bra att ha till hands.

  Foder och kutar sist

  Måla fasaden innan du målar foder och knutar med en avvikande färg. Undantaget är vindskiva och takutsprång där avvikande färg kan droppa ner på fasaden.

  Snåla inte med husfärgen

  Stryk flödigt och arbeta ut färgen med en pensel eller roller.

  Lasyrregeln

  Lasyrfärg målas nedifrån och upp, en bräda i taget, i hela dess längd. Om du gör överlappande strykningar bildar de mörkare och missprydande fläckar när färgen torkat.

  Förvara roller och penslar i plast

  Dags för rast eller sömn? Vira in rollern eller penseln i plast. Om du ska göra ett längre uppehåll, rengör verktygen.

  Undvik solen! Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Då torkar färgen för snabbt, hinner inte fästa ordentligt och får en skrynklig yta. Resultatet blir mindre snyggt och fasaden får ett sämre skydd.
 3. 3

  Tvätta och underhåll huset

  Genom att tvätta fasaden varje år håller du ditt hus fint och ökar livslängden på ditt måleriarbete. För att hålla fasaden fin längre bör du göra en årlig rengöring. Passa på att se över fasaden om det finns ytor som behöver målas om eller bättras på. Använd tvättborsten med förlängningsskaft för att komma åt överallt.

  Läs mer om hur du vårdar fasaden här.

  Tvätta fasaden

Hjälp!

Frågor och svar

 • Kan man måla när det är soligt ute?
  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt. Då skyddar färgen inte som avsett. Detta är särskilt viktigt när du grundar med oljefärg som ska hinna tränga in i träet innan den torkar. Du kan dessutom utsätta dig för onödigt mycket ångor av lösningsmedel. Detta gäller framför allt gammaldags linoljefärg och ibland linoljeburen alkydfärg.
 • Behöver man grundolja fasaden?
  Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja.
 • Behöver man skrapa fasaden innan målning?
  För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg. Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.
 • Hur tvättar man en träfasad?
  För att göra fasaden ren från smuts, mögel och flagnande färg behöver du tvätta med målar- eller mögeltvätt. Skrapa sedan bort löst sittande färg med en färgskrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Tips! Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt.
 • Vilka måleriverktyg behöver jag för att måla fasaden?
  En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel. Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare. Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.
 • Kan man olja terrassen när det är soligt ute?
  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
 • Ska man torka bort överflödig olja när man oljar terrassen?
  Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
 • Vad ska man använda för färg till fönster?
  Fönster är sämre isolerade än andra delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av temperaturskillnader ute och inne. Därför är det viktigt att måla fönstrets utsida med en utomhusfärg och insidan med inomhusfärg för fönster. Följ alltid din färghandlares rekommendationer. Det är viktigt att fönstren är ordentligt grundade även utvändigt med penetrerande grundolja under färgen. Låt grundoljan ”dra” i max 30 - 60 minuter innan övermålning med grundfärg.
 • Hur förbereder man utemöblerna för målning/oljning?
  Alla ytor som ska oljas eller målas ska först rengöras med målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten. Gammal, flagnande färg skrapas bort. I vinklar och hörn kan du använda en liten trekantsskrapa, på större ytor en större färgskrapa. Slipa sedan av ytorna med ett slippapper för att få bort eventuell fiberresning och ojämnheter.
 • Hur målar man utemöbler?
  Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä innehåller mögelhämmande tillsatser som gör den olämplig att måla på direkt. Först efter ett år kan den målas över med täckande färg eller lasyr. Obehandlat trä som ska täckmålas ska först impregneras med vanlig grundolja. Slipa sedan med fint slippapper innan du målar vidare med täckande utomhusfärg. Måla kanter och detaljer först. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt. För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Det syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ner penseln i våt färg.
 • Hur vet man att det är dags att måla om fönstren?
  Kontrollera fönstren varje år. Ser du sprickor i kitt och färg i fönsterbågarnas bottenstycke så är det tecken på att det är dags att måla om. Det är där fönstren är känsligast. Är fönstret bra i övrigt kan det räcka med att måla bottenstycket och ca 20 cm upp på sidorna. Men tänk på att även om du bara ska måla bottenstycket så ska det göras grundligt.