There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Hur spacklar man?

Räkna med att slipdamm tränger in överallt. En god idé är därför att börja med att tejpa igen dörrar som inte behöver användas och att göra en ”dammsluss” av byggplast vid den utgång som blir kvar.

1. Olika spackelspadar
Du behöver olika storlekar på spackelspadar för att kunna stryka av och samla ihop överflödigt spackel under arbetet.

2. Fast grund
Peta bort allt poröst och löst material i skador som ska lagas med spackel. Lägg på spackel och stryk ut nedifrån och upp.

3. Skarvar
I skarvar mellan gipsskivor ska hela fasningen spacklas. Spackla först över den fasade skarven med ett lager spackel och fäst sedan pappersremsan som är avsedd för gipsskarvar, direkt i det blöta spacklet. Spackla över hela remsan med en skarvspackel.

4. Leta skuggor
När spacklet torkat drar du på ytterligare 1-2 lager med bred spackelspade. Kolla om väggen är jämn med släpljus från en lampa som hålls intill väggen.

5. Fler verktyg
För hörn och kanter finns speciella spackelspadar. I knepiga profiler som t.ex. hörn i allmogelister får kan du använda en formbar gummispackel eller fingertopparna.

6. Färgat spackel
Tänk på att spacklet inte ska synas när du målat. Om du spacklar panel som ska laseras kan du blanda en aning färg i snickerispacklet.