There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Hur gör jag rent mina måleriverktyg?

Bra måleriverktyg är absolut inga engångsprylar. De förtjänar att vårdas med omsorg. Det är god ekonomi. Gör i ordning för tvätt av pensel och roller redan innan du målar.

Läs färgburkens anvisningar om lösningsmedel. Se till att du har det och några tomma burkar hemma. Bestäm sedan platsen för rengöringen. Har du förberett dig så långt är det goda chanser att penseltvätten verkligen blir av. Den största faran är ju att verktygen bara blir liggande. Eller i bästa fall, stående i en burk vatten. Men då har du bara någon dag på dig innan borsten är förstörd.

Penseltvätt är snällare mot miljön än lacknafta. Inomhus ska du ändå ventilera bort ångorna och tillsluta förpackningen.

Spara använt lösningsmedel under lock. Det kan användas om igen, om du inte blandar kulörer. Efter en tid sjunker färgresterna till botten. Då kan du försiktigt tappa om det rena lösningsmedlet till ett annat kärl.

Är färgen vattenlöslig slipper du ångorna. Men du kommer inte undan med att hälla ut färg i avloppet. Det innehåller kemikalier som reningsverk inte vill ha.

Använder du en vattenburen alkydfärg, tvätta ur penseln i vatten, använd sedan penseltvätt till att tvätta ur penseln en sista gång. Du slipper därmed färgrester som annars sitter kvar i roten av penseln.

En roller rengör du enklast i tråget. Börja med att skrapa av färg med rollerskrapa. Töm och torka ur tråget från färg först, eller släng tråginsats om du använder sådan.

När pensel och roller hänger torra och rena innehåller de fortfarande små färgflagor och partiklar. Damma ur dem ordentligt mot en bräda eller kant innan de används igen. Då slipper du irritera dig över att få skräp i färgen nästa gång du målar.
 

Lämna både lösningsmedel och färgrester till en miljöstation.

1. Mjuka upp
Det är bra att förbereda nya penslar och rollar genom att skölja ur dem med såpvatten. Skölj sedan noga i kallt vatten och stryk helt torrt mot en trasa.

2. Lång paus
Förvara verktyget i en tät plastpåse vid pauser eller nattvila, så slipper du tvätta ur det. Lägg påsen på en sval plats så att färgen inte torkar eller surnar.

3. Dra av färgen
Stryk ur färgen innan du rengör verktyget. Först mot färgburk eller tråg, sedan mot t.ex. en tidning. Till rollern finns en speciell rollerskrapa.

4. Färdigmålat
När du målat färdigt ska alla verktyg rengöras. Färg som torkat på penseln kan du skrapa av försiktigt. Syntetborst krullar sig om du är hårdhänt.

5. Rätt tvätt
Rengör alltid med det lösningsmedel färgfabrikanten anvisar. Dröjer det innan du målar igen så avsluta med att tvätta verktyget med såpvatten. Skölj noga.

6. Häng upp
Förvara alltid verktyget hängande. Penseln blir förstörd av att stå på borsten. Ska penseln stå över vintern så mår den bäst av att du gnider in lite såpa.