There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Det tjänar du på att måla fasaden

Din husfasad står alltid i blickfånget, oavsett om du vill eller inte. Förr eller senare behöver den målas om, men en nymålad fasad är inte bara ett visuellt lyft. Du får också ett bättre skydd mot de påfrestningar som väder och vind innebär. Går du i säljtankar kan du dessutom höja husets värde med en ansenlig summa genom att måla om.

Färg som värdehöjare

2012 genomförde Skandiamäklarna en undersökning där mäklarna fick uppskatta värdet av olika renoveringar inför bostadsförsäljningen. Slutpriset för en normalstor villa beräknades då att öka 75 000-100 000 kronor om fasaden målades om (rikssnitt). Av alla renoveringstyper var fasadmålning, samt omläggning av tak, de faktorer som ansågs höja husets värde mest.

Det är dock inte säkert att du behöver måla innan visningen. Ibland kan det räcka med att tvätta huset för att det ska se nymålat ut. Oavsett om du har tänkt sälja eller inte, mår huset bäst av en årligt tvätt och på så sätt kan fasadmålningen skjutas upp med flera år.

Färg som skydd

Regn, vind, sol och snö – vädrets makter påverkar fasaden året runt. Ett vanligt misstag är att vänta för länge med att måla om. Med ett grundligt förarbete och ny färg, får fasadvirket längre hållbarhet och större motståndskraft mot röta och andra angrepp. Impregnera med grundolja om du har skrapat helt trärent under förarbetet och glöm inte ändträet, där fukt lätt kan sugas upp i fasaden. Hur ofta du bör måla om varierar beroende på ett flertal faktorer, som husets läge och vilken färgkvalitet du har använt tidigare. Ett tips är att fråga din färghandlare om råd.

Mögelpåväxt på fasaden ser inte vackert ut, men är som regel ingen orsak till panik. Se dock till att tvätta fasaden regelbundet för att få bort möglet. Får det sitta för länge ökar risken för angrepp av rötsvampar som skadar träet.

Vill du veta hur du förbereder och målar fasaden? Se vår filmsida för steg för steg-instruktioner.