There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Tapetsering – era frågor och våra svar.

På Anzas Facebooksida får våra följare med jämna mellanrum möjligheten att ställa frågor till vår proffsmålare. Här hittar du svar på några av de inkomna frågorna om tapetsering.

Hur vet man när man behöver riva gamla tapeter eller bara kan spackla över ojämnheter och kanter?

Känn lite i skarvarna hur hårt den gamla tapeten sitter fast. Man bör grundmåla med tapetgrund som ger en bra yta för spackling och tapetsering – sen beror det ju på vilken tapet som sitter på väggen. En non woven-tapet sätts kant i kant och ger inga skarvar. Är det en papperstapet med trådkant måste man ”hyvla” av skarvarna och sedan spackla så att det blir jämt. Vissa tapettyper är spaltbara, exempelvis vinyltapet och strukturvinyl, så att man kan riva bort översta lagret om den har struktur.

Kan man tapetsera sina köksluckor? I så fall – ska man ha något förarbete?

Det ska gå fint, även om vi inte vågar lova att det fungerar med alla tapetmärken. Välj en tapet som du kan torka av eftersom den ska sitta i en köksmiljö med stekos och annan smuts. Tvätta sedan alla ytor, slipa och grundmåla ytan med en snickerigrund för att få en bra, matt yta som går fint att tapetsera på. Vill du få en tåligare yta kan du testa att lacka med en matt golvlack (vattenbaserad) på tapeten så att den får ett bra skydd. Testa först på en bit så att inte tapeten far illa av lacken.

Jag skulle vilja tapetsera en fondvägg i mitt sovrum, men underlaget är målad tapet. Hur gör jag det bäst?

Se över väggarna efter ojämheter. Spackla så att väggen blir slät, samt slipa och måla innan tapetsering. Vissa tapetleverantörer kräver att man målar ytorna som skall tapetseras i en liknande kulör som tapeten. Detta för att man inte ska få genomslag ifrån ytan du tapetserar på. Ytan skall vara jämn och i samma kulör och det är extra känsligt på släpljusväggar.

Omodern strukturtapet – är det möjligt att få ett snyggt resultat som amatör? Hur bör jag gå tillväga och vilka verktyg krävs?

Är det en strukturtapet som du inte har målat på tidigare bör den vara spaltbar. Då kan du riva av det översta strukturlagret på tapeten. Grunda sedan med tapetgrund, spackla ojämnheter, slipa,  grundmåla eller förlimma och tapetsera. Tänk på att vissa tapetleverantörer kräver att man målar ytorna först (se föregående fråga).

Jag vill tapetsera om med en ljusare tapet, men har även en fettfläck på tapeten som behöver tas bort på bästa sätt så att den inte går igenom nya tapeten. Hur gör jag det?

Tvätta ordentligt med lämpligt målartvättmedel – det ska lösa upp fettfläcken. Grunda sedan fläcken med någon fabrikörs spärrgrund som förhindrar fortsatt genomslag. Tidigare var de oljebaserade, men det skall finnas bra varianter som är vattenbaserade nu. Tänk på att vissa tapetleverantörer kräver att man målar ytorna först (se föregående fråga).