There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Så slipper du flammiga tak och väggar

Vid målning av tak eller väggar är det lätt hänt att ytan blir flammig. Vi har tipsen som hjälper dig att få ett finare slutresultat.

Ytan som ska målas är täckt med färg. Arbetet med rollern har flutit på som planerat. Men så tar du en närmare titt på slutresultatet och ser att det finns flammiga partier som stör helhetsintrycket. Det kan undvikas med hjälp av några enkla tips. 

Förarbete
En ren yta är som alltid en förutsättning för ett bra resultat. Smuts kan resultera i att färgen blöder igenom eller släpper från ytan. 

Dubbelt upp
Måla ytan två gånger med en kvalitetsroller som täcker bra och tar upp mycket färg. Har du en mörk färg under som ska målas om med en ljusare färg, kan det krävas tre strykningar.

Snåla inte
Att använda för lite färg är ett klassiskt misstag som resulterar i flammiga tak och väggar. Se därför till att rollern är ordentligt inarbetad med färg och doppa ofta. Använder du en kvalitetsroller som inte släpper ifrån sig fibrer slipper du att oroa dig för luddiga väggar och tak.

Ljuseffekt
Måla i dagsljus. Då är det lättare att se resultatet under och efter målningen.

Planera
Måla effektivt och i rätt ordning över ytan så att färgen inte hinner torka. Ta gärna en fikapaus, men vänta tills hela ytan är målad. Du kan se mer om de olika stegen i våra filmer Måla tak och Måla vägg.