There might be a more suitable language version for you: Change language Close

PROFFSTIPS #1, MÅLA UTOMHUS

Som testmålare på anza och nära 20 år som yrkesmålare har Magnus Warén flera knep i bakfickan för sommarens uteprojekt. Hans grundläggande tips är att vara noggrann med förarbetet.
– Förr kunde jag själv vara slarvig med det, men i långa loppet sparar du inte tid. Risken är nämligen att du snart får göra om målerijobbet eller oljningen. Magnus påpekar också att slutresultatet inte blir lika fint om man slarvar med förarbetet.
– En viktig skillnad mot förr är att fungicider inte längre finns i utomhusfärgerna. Ämnet gjorde färgen mer motståndskraftig, men var inte speciellt miljövänligt. När det försvann blev rengöring och förarbete ännu viktigare för att få färgen att fästa och hålla längre.

Nedan hittar du fler nyttiga tips och tankar från Magnus.

Tre vanliga missar

  1. Många använder för lite färg. Utomhus blir det extra viktigt att inte snåla för att ge ett bra skydd.
  2. Slarv med ändträet. Där sugs fukt in och ytan bör därför oljas först. Gör sedan flera flödiga strykningar för att skydda nederdelen av fasaden ordentligt.
  3. Dålig tejp. Maskera med kvalitetstejp istället. En sämre tejp på exempelvis ett fönsterbleck lämnar limrester och kan vara svår att få bort.

 

En liten grundregel, i synnerhet för äldre material, är att upp mot 75 procent av tiden bör läggas på förarbete och 25 procent på huvudmomentet.
– Gör du tvärtom hjälper det inte att du har perfekt finish på målningen, utan det kommer slå tillbaka på resultatet ganska snabbt.

 

Magnus favoriter

När det gäller penslar föredrar jag verkligen vinkelpenslar. Vinkeln ger bättre kraft i målningen och du sparar handled och armar. För oljning av trä är en microfiberroller ett bra tips. Den suger åt sig träoljan eller lasyren bra och arbetet går snabbt och lätt.