There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Matt eller blankt – tänk på det här

Matt eller blank färg är en vanlig fundering vid målning i hemmet. Vi har tipsen till dig som har svårt att bestämma dig.

Att välja matt eller blank färg är naturligtvis en fråga om tycke och smak. Men det finns även praktiska faktorer att ta hänsyn till vid målning på olika ytor. Matt har varit trendigt en tid, ger en behaglig yta och reflekterar inte lika mycket ljus som en blank variant. Ett vanligt val i sovrum och vardagsrum. För att få riktigt bra och slät finish bör du måla med en roller med låg lugglängd som inte ger struktur. Anzas Elite roller för medelfina underlag, eller Platinum för extra fina underlag är passande val som gör att väggen får en sammetslen känsla. Tänk på att om väggen redan har en rollerstruktur, kommer den att finnas kvar oavsett vilken roller du väljer. Vill du få bort väggens befintliga struktur, rekommenderar vi att du bredspacklar först.

Blank färg ger mer reflexer från ljuset, men har fördelen att den är lättare att torka av och hålla ren. I exempelvis hallen eller köket är därför blank, alternativt halvmatt färg ett praktiskt val. Har du svårt att bestämma dig? Använd tejp för att dela av ytor och måla de olika ytorna med blank respektive matt färg för att få en annorlunda effekt.

Vad betyder då de olika glansgraderna som anges på färgburkarna? Glansskalan ser ut som följer.

1-5 helmatt
6-10 matt
11-30 halvmatt
31-60 halvblank
61-90 blank
90-100 högblank