There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Måla trappa - steg för steg

En trappa gör mer än att bara ta oss upp och ner. Den är ofta placerad på ett sätt som ger den en viktig roll i inredningen. Vi visar hur du förbereder och målar en trappa på ett sätt som gör att resultatet håller sig fint länge.

1. FÖRARBETE

Börja med att täcka alla golv ordentligt. Tvätta sedan alla ytor som ska målas med målartvätt. Var noggrann i alla vinklar och vrår. Låt torka och skrapa bort alla ojämnheter och löst sittande färg.

Därefter slipar du ytan för att färgen ska fästa bättre. Torka ytorna helt rena med en mikrofiberduk.

För på kvistlack på eventuella kvistar med en rundpensel. Utan lack finns det stor risk att kvistarna blöder igenom efter en tid. Spackla igen ojämnheter och spikhål. Låt torka och slipa. Sedan spacklar du och slipar ytterligare en gång, denna gång även lackade kvistar. Torka rent ytorna och skydda väggen med maskeringstejp.

2. MÅLNING

Om du behöver använda trappan under arbetets gång eller under torktiden, måla vartannat trappsteg. Markera de steg som inte ska målas, t.ex. med ett kryss av maskeringstejp, så blir det lätt att hålla koll.

Börja med en liten pensel och måla längs kanterna på varje steg. Sedan tar du minirollern på de stora ytorna. Efterstryk med pensel om du vill ha en helt slät yta. Måla sidorna och alla sättstycken med pensel – en snedställd lackpensel och en liten vinkelpensel är bra tips.

När färgen sedan har torkat flyttar du markeringarna från de omålade stegen till de målade – och målar resten av trappan. Måla det antal gånger som rekommenderas av färgtillverkaren.

3. EFTERARBETE

Håll din nymålade trappa ren och fin med en HomeX golvmopp för både torr-och våtmoppning.