There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Måla vägg – trendigaste tipsen.

Vill du tänka utanför ramarna när du ska måla väggen? Då finns det flera alternativ till att måla hela ytan i samma färg.

Tvådelad vägg

Ett är att göra en tvådelad vägg, med exempelvis en mörkare kulör på nedre delen och en ljusare upptill. Markera med en bra maskeringstejp och låt sedan en roller göra jobbet.

Vill du ta ytterligare ett steg för att få en spännande effekt, kan du strunta i tejpen och måla så att kanten mellan de båda färgerna blir oregelbunden eller suddig. 

Använd din list

När väggarna ska målas låter vi ofta lister och dörrfoder förbli vita. Tänk nytt och måla dem i samma färg som väggen. Det ger en lugn och harmonisk känsla till rummet. Du kan också låta dörrfodret ta för sig ännu mer, genom att måla det i en annan färg och låta färgen fortsätta en bit ut på väggen. På så sätt skapas en effektfull ram runt dörren.

Håll inte linjen


Ibland kan det vara läge att tänja på gränserna mellan tak och vägg. Har du tänkt måla taket i en annan färg än vit, får du en fin och annorlunda stil genom att fortsätta med takfärgen några decimeter ner på väggen.

Relaterade projekt

ETT LÅNGRANDIGT PROJEKT

En fondvägg drar alltid blickarna till sig. Vill man inte tapetsera kan man istället måla en personligt randig vägg. Med omsorgsfull mätning, maskering och målning får man ett resultat som imponerar.

I den här filmen visar Julia hur hon gjorde.