There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Måla i rätt väder

Utomhusmålning i perfekt väder är ofta ett rent nöje, men förutsättningarna kan som bekant skifta snabbt. Håll därför koll på väderrapporterna när du ska måla. Här listar vi de viktigaste faktorerna som påverkar ditt slutresultat.

Temperatur

En period med torr väderlek och jämn temperatur är alltid att föredra, i synnerhet om du har ett större måleriprojekt. En grundregel vid utomhusmålning är att temperaturen inte ska understiga 7-8 grader vid något tillfälle på dygnet. 

Sol

Måla aldrig i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt på ytan. Molniga dagar ger bäst förutsättningar, men det går att måla fasad när solen skiner om du följer solens gång och målar den del som ligger i skuggan. Vänta dock en stund om ytan fortfarande är solhet.

Fukt 

Ytan som ska målas bör vara sval och torr. Träets fuktkvot ska inte vara högre än 16% och vill du vara säker har många färghandlare en fuktmätare för utlåning.

Avsluta i tid

Är det risk för frost eller dagg under natten? Se då till att avsluta arbetet i god tid så att färgen hinner torka ordentligt innan temperaturen sjunker.