There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Bygg och måla en lådhylla

Trälådor i olika storlekar, bra måleriverktyg och färg – mer behövdes inte till Julias lådprojekt. Hur lådorna målas och staplas avgörs endast av tycke och smak, men för att underlätta arbetet är det bra att först göra en plan för själva målningen.
Julia valde att använda en blandning av vitt, grått och trä, samt lite dovare blå och gröna toner. Slutresultatet blev en fin förvaringslösning som lätt kan staplas om och förändras när du vill ha en ny känsla i rummet.

1. Förarbete

Förarbetet har stor betydelse för slutresultatet. Julia börjar därför med att slipa i träets riktning med en slipsvamp för att få en bra yta för färgen att fästa på. Lika viktigt är att allt slipdamm tas bort innan målningen. Till det använder Julia en grov mikrofiberduk som effektivt avlägsnar damm, men som fungerar lika bra för att ta bort smuts och andra fläckar.

Tips!

Målning och slipning har en grundläggande sak gemensamt – det ska utföras i träets fiberriktning.

2. Maskera

Tanken är att få ett varierat utseende på lådorna med olika färgkombinationer. Några ska målas på både in- och utsidan, några ska ha omålad insida och några ska endast målas i botten. För att få ett perfekt resultat med skarpa och fina kanter använder Julia maskeringstejp för inomhusbruk.

3. Grundmåla

Först grundmålar Julia de ytor som sedan ska täckmålas. En Elite miniroller för extrafina underlag används till de lite större ytorna och Elite lackpensel till kanter, hörn och ytor som är svåra att komma åt.

Tips!

På undersidan av lådan slår Julia i en spik en liten bit in i varje hörn. När lådan ställs på spikarna blir det enkelt att måla fint runtom kanterna på nedsidorna.

4. Måla

När grundfärgen har torkat gör hon två strykningar med snickerifärg. För att få bättre precision och komma åt bra i hörnen används Platinum snedställd lackpensel till insidor och botten och en Elite miniroller för extrafina underlag till de större ytorna. Efter den sista strykningen tas tejpen bort direkt och lådorna är klara att torka en sista gång.