There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Fixa trenden – kalkfärgade väggar

Kalkfärg är en het trend som ger väggen ett unikt och levande uttryck. Vi ger några goda råd som hjälper dig att maximera färgen.

Kalkfärg, bestående av naturliga ingredienser och pigment, är både miljövänlig och trendig. Allt fler har upptäckt det matta och levande utseendet som färgen ger väggarna i hemmet. Här är några goda råd om hur du utnyttjar färgen på bästa sätt. Rätt underlagEtt rent och jämnt underlag är som alltid en förutsättning om slutresultatet ska bli bra. Grundmålning är oftast att rekommendera, men beror på vilket material du ska måla på och vilken färgtyp som väggen är målad med sen tidigare. Fråga alltid din färghandlare om råd för att vara på den säkra sidan.

Effekt som märks

Syftet med kalkfärg är att skapa struktur och ge en levande känsla åt väggen. Tekniken för uppnå det på bästa sätt, skiljer sig från traditionell målning, där man målar vertikalt eller horisontellt. Här målar du istället kors och tvärs, med korta penseldrag, så kallad kryssteknik. Använd en bred pensel av hög kvalitet, exempelvis 
Platinum vinklad fasadpensel.

Roller används normalt sett inte till kalkfärg, eftersom strukturen då kan försvinna.


Skruva ner effekten


Vill du istället ha en lite lugnare och försiktigare effekt? Jobba då med längre penseldrag kors och tvärs. Att du själv bestämmer hur stor effekten ska bli, är en stor fördel med kalkfärg.

Vått i vått


Måla hela tiden vått i vått, så att varje nytt penseldrag överlappar det förra medan det fortfarande är vått. Se till att hela väggen blir klar innan du tar paus.

Inspireras


Foto: Björn Ceder / ny_studio. Styling: Johanna Pilfalk.