There might be a more suitable language version for you: Change language Close

5 myter om tapetsering

Är det verkligen bra att vrida tapetvåden rätt om den hamnat lite fel? Vi tittar närmare fem vanliga missuppfattningar vid tapetsering.

1. ”Det är väl bara att sätta upp den nya tapeten på den gamla?”

Den gamla tapeten har större inverkan på tapetseringen än vad man kan tro. Först och främst måste underlaget alltid vara jämnt och rent. Ta därför bort löst sittande tapet och slipa och spackla efter behov. Om den gamla tapeten har en färg som skiljer sig avsevärt från den nya, bör du grundmåla först.

2. ”Hamnar våden fel kan du vrida den rätt”


Det kan du göra, men risken är att tapeten veckas och går sönder. Ett betydligt bättre sätt är att lossa våden och försöka igen.

3. ”Lim som lim”

Att ta första bästa burk som är märkt med ”tapetlim” är inte att rekommendera. Olika typer av tapeter kräver olika typer av lim. Läs därför noga på tapetetiketten innan du köper lim.

4. ”Verktyg som verktyg”

Rätt måleriverktyg av bra kvalitet gör alltid arbetet lättare. Planera tapetseringen och se till att du har allt hemma innan du börjar. Har du verktyg sen tidigare, bör du kontrollera skicket. Exempelvis är det viktigt att bladet på tapetkniven är vasst, så att inte tapeten trasar sig när du skär.

5. ”Man behöver väl inte loda?”


Vill du vara säker på att få en tapet som hänger rakt, ska du vinkla tapeten rätt med tapetlod (eller vattenpass). Ögonmåttet är inte alltid att lita på…